29-10-07

Bloot

Nooit gedacht dat ik nog eens bloot op de cover van een tijdschrift zou staan.
Ja, u leest het goed. Ik ben met de borsten bloot gegaan. Lang heb ik er niet van wakker gelegen of ik het wel zou doen, ze deden me een aanbod dat ik niet kon weigeren.
Denkt u meteen aan Playboy of P magazine? Bedankt voor het compliment, ik wou dat het waar was. Maar neen, het was in de Nina (bijlage van het laatste nieuws) van twee weken geleden.

Ze hadden een madam nodig die de hoop wilde vullen. Echt waar! Niet lachen! Er was een foto genomen van 9 madammen met blote borsten, in het kader van 'oktober borstkankermaand'. Negen, omdat een op negen borstkanker krijgt, wat overigens volgens de recente cijfers al niet meer klopt, want het is ondertussen een op 8. Tien jaar geleden was het nog een op 12. Tiens, tiens, dat stijgt pijlsnel! En het heeft echt helemaal niets te maken met Tsjernobyl of met iets dat in ons milieu rondvliegt? Neen, natuurlijk niet. Doch dit geheel terzijde. Een van de madammen had zich op het laatst bedacht, nl toen de groepsfoto al genomen was. Dus toen werd ik opgebeld of ik me heel snel vrij kon maken om in de studio van die gerenommeerde fotograaf bloot te gaan. Ze zouden die mevrouw er dan uit knippen en ik zou er dan in gefotoshopt worden. Er werd ook een kort interview afgenomen per telefoon, een leuke babbel met een vlotte journaliste. Zonder nadenken heb ik ja gezegd.

Achteraf heb ik me de bedenking gemaakt waarom ik eigenlijk meedeed. Ze vroegen me omdat deze foto nodig was 'om het taboe te doorbreken'. Eerlijk waar, ik heb zelf helemaal geen last van een taboe rond borstkanker en de lotgenotes waar ik contact mee heb praten er ook vlottekes over. Eerlijk gezegd ken ik er persoonlijk geeneen die zich schaamt over zijn of haar borstkanker.

Dat komt natuurlijk omdat degenen die er zich om schamen, niet uit hun kot komen, Freya!
Ok, maar toch: Kan iemand me uitleggen wat dat taboe precies is? Neen, serieus, ik zit me niet van den domme te houden. Ik meen het, want ik ben met mijn blote borsten in de gazet gaan staan om een taboe te doorbreken waar ik me eigenlijk niet bewust van was.

"Moedig", zeiden de mensen.

Hoezo moedig?

Ijdel, ja!

't Was uit ijdelheid, lieve mensen. Niks menselijks is mij vreemd hoor. Ik wil later tegen mijn kleinkinderen kunnen vertellen, zo met een dromerige blik in mijn ogen: "Jààààà, schat, bomma heeft nog op de cover van een tijdschrift gestaan.....bloot!" en mijn kleinkind en ik gaan daar dan heel ondeugend om giechelen.

Zo zit dat.

 

 

 

 

16:03 Gepost door Freya in Algemeen | Permalink | Commentaren (7) |  Facebook |

Commentaren

Nina in Het mooiste Nieuws Ik heb jullie alle twee gezien Freya.

Gepost door: Firmin Van Hoecke | 30-10-07

Ik heb jou zien staan stralen Freya! Ik moet eerlijk toegeven dat ik je aan de hand van de foto alleen niet zou herkend hebben; ik vergelijk met foto in VLK magazine van apr07.; ik ben (als lotgenote) mee blij dat je er terug zo goed uitziet. Ik heb reconstructie (na volledige amputatie) nog voor de boeg (normaal 17dec07). We moeten blij zijn dat we het al zover geschopt hebben! Geen enkele vrouw heeft 2 identieke borsten.. wordt me dikwijls gezegd, alleen bij mij is het verschil nu nog veel flagranter, maar ik leef op hoop.. Maar toch blijf ik erbij dat primordiaal is dat die rotte kanker uit ons lijf wegblijft!! We moeten duimen voor onszelf en voor al onze lotgenoten.
veel liefs,

Gepost door: edda | 02-11-07

hey Freya,
ik heb het laatste nieuws,dus die bewuste zaterdagmorgen lag jij open en bloot op mijn ontbijttafel,ik moet zeggen het was een mooi artikel en inderdaad ik vraag mij ook af wat er nu nog taboe is aan borstkanker,misschien dat eens de behandeling gedaan en ons weelderige haarbos terug gegroeid, het woord kanker niet meer zo zichtbaar aanwezig is,maar we kunnen het toch moeilijk op ons voorhoofd laten tatoeren he.
en ook ik heb er in geen geval moeite mee om met mensen die ervan weten over te praten,maar ik loop ook niet op straat te roepen dat ik borstkanker heb of had(ik ben er nog altijd niet uit) en misschien denken ze daarom dat er nog taboe op rust.Ik heb er ook geen andere verklaring voor.
groetjes he
ingrid

Gepost door: ingrid | 04-11-07

ja hoor Freyake... ik heb je ook gezien en ik was fier op jou! Echt waar...
Ik ben het je de 20ste vergeten zeggen.
Niks taboe hoor! Zo denk ik er ook over; maar dat zul je wel al weten hé.
Weet je Freya, er zijn inderdaad nog mensen die hun vrouw willen verstoppen als ze borstkanker heeft; op nog geen kilometer van mij woont er zo iemand... vreselijk vind ik dat.
Gelukkig kan de meerderheid van de vrouwen er wel vrij over praten. Woorden werken helend...
Groetjessssssssssss

Gepost door: lucretia | 04-11-07

Jaja, ook ik heb je gezien en ik heb je bewaard.
Ferm hoor dat je "zomaar" even in de gazet durft te staan. Had ik (en misschien iedereen) maar evenveel moed als jij!!!

xxx

Gepost door: Ina | 05-11-07

Dubbel beeld Wat ?
Geen reacties op jouw Bloot-artikel ?
Durven ze niet ?
Ikke wel zulle.
'k Heb jullie alle twee gezien Freya.
Maar k'mag je niet boven mijn bed hangen van mijn vrouw !

Nu serieus, die fotoreportage mocht er zijn.
En aan jouw durf twijfelen we allang niet meer.

Hopelijk bereikten ze ermee hun doel, namelijk aandacht voor ..... !

Gepost door: Firmin Van Hoecke | 05-11-07

artikel Hoi Freya

Ik lees je blog mee maar reageerde nooit eerder. Nu doe ik het wel... want
ik was op vakantie en heb je 'gemist' in de krant. Is het mogelijk om het artikel in te scannen en eventueel met een link op je blog te zetten?
Geen probleem als je dat liever niet doet.

Groetjes
Leen


Gepost door: Leen | 06-11-07

De commentaren zijn gesloten.