06-05-08

Over boeken en meisjesdromen


boek
Vandaag vertrekt mijn boek van de uitgever naar de boekhandel. Dan ligt hij morgen of ten laatste overmorgen in de rekken.
Zou ik gaan kijken? Ik zie me al op wacht staan, bij openingstijd tussen de stapels postvatten, en gluren naar mensen die dicht bij mijn boek komen.
Zou die meneer het vastnemen? Of die mevrouw daar? En neemt zij het ook mee, na lezen van de achterflap? En zou ik dan achter die mevrouw aan durven lopen, en vragen waaróm zij het heeft gekocht?
Is het voor een bevriende lotgenote? Is het voor haarzelf? Of klinkt de titel zo aantrekkelijk dat ze denkt: kom, dat ga ik eens lezen?
Een vriend grapte dat hij een team van vrienden heeft samengesteld, die in de grote boekhandels zullen patrouilleren. En van zodra iemand mijn boek vastpakt, zal een van hen er quasi nonchalant naast gaan staan en opmerken: ‘Dàt moet u lezen, meneer! Ontroerend! Prachtig geschreven! En ook om te lachen! Jàren geleden dat ik nog zoiets moois las!’ ….en dan wegwandelen.
‘Op die manier wordt het een beststeller, let op mijn woorden!’ zei die vriend nog.

Je ziet het, dagdromen genoeg over dat boek van mij.
Ik voel me negen maanden zwanger en vol verwachting hoe mijn kind er uit zal zien. Hoe het zal aanvoelen als ik het voor het eerst in mijn handen heb.
Ik heb het zelf nog niet, ik krijg mijn eigen exemplaar ook pas morgen.
Het is heel iets anders, een tekst op een computer lezen of in een boek.

Een boek! Zo een ding dat lekker naar inkt ruikt, dat stevig en glad aanvoelt. Dat gewicht in mijn handen,…. die harde kaft, daarbinnen wit papier gevuld met lettertjes.
Als kind vond ik het al een magisch voorwerp. Leren lezen was voor mij als de sleutel krijgen tot de grot van Ali Baba. Ik vond het wonderbaarlijk, dat zo een klein ding dat je overal mee naartoe kon nemen, hele werelden kon herbergen. Die verwachting, bij het omslaan van de kaft. Die eerste zinnen, die me vastgrepen. Als een duik in een andere dimensie. Dikwijls mopperde mijn moeder, toen ik na vijf keer roepen nog niet reageerde: ‘Verdorie, ik mag nog een kanon afschieten naast je oren, nóg hoor je het niet als jij aan het lezen bent!’
Natuurlijk niet, ik zat immers aan de andere kant van de wereld. Dat is ver om op een paar seconden terug te komen hoor!
En dat gevoel van gemis als ik een echt goed boek helemaal uit had.
Soms bleef ik nog dagen in de sfeer van het boek hangen.
Ik las het liefst boeken die zich afspeelden in een ver land of in een ver verleden.
En ik droomde er van een schrijfster als Thea Beckman te worden.
Een wereld te creëren die bijna tastbaar is, waar je de geur van gras bijna in ruikt, waar je de hoge hemel ziet die het hoofdpersonage ziet, waar je mee verliefd wordt met je heldin en zijn of haar verdriet mee voelt….
Aàààh, schrijven, dat is toveren.

Ik heb die toverstaf in handen gekregen en reken maar dat ik er nog verdraaid mooie dingen mee gaan doen!images

09:58 Gepost door Freya in Algemeen | Permalink | Commentaren (27) |  Facebook |

Commentaren

Ik kijk er ook al naar uit om het boek in handen te hebben en het te kunnen lezen.
tot woensdag!

Gepost door: anja | 06-05-08

Boeken Ik herinner me, toen ik een jaar of 10 was, ik ging vrijwel iedere dinsdagavond, donderdagavond en zaterdagvoormiddag (=ieder openingsuur) naar de wijkbibliotheek. Ik kwam dan thuis met een tiental boeken (=het maximum dat je mocht ontlenen), die ik dan tegen de volgende keer allemaal uitgelezen had. Mijn moeder heeft me een keer verboden om naar de bibliotheek te gaan omdat ze vond dat ik dringend eens iets anders moest doen. Vreselijk was dat.
Af en toe wil mijn vrouw dat ik eens wat oude boeken weg doe. Tja, ik vind dan altijd wel na lang zoeken ergens een boek dat weg mag, maar mijn vrouw vind het resultaat altijd ondermaats.
Nee, ik neem me voor om je boek niet te kopen. ee, nee en nog eens nee. Ik kijk de andere kant op als ik het zie liggen; ik lees de achterflap niet, en de inhoudstafel ook niet. Ik ga niet naar de foto's kijken. Ik wil de prijs niet weten. 't Is vast heel slecht geschreven, dus ik hoef zeker geen fragmentje te lezen.
Mmm, als mijn vrouw me geen ogenblik alleen laat in de boekenwinkel, dan lukt het me misschien wel om te weerstaan...

Gepost door: Herman | 06-05-08

Nobele passie Beste Freya

Zoals je nog wel weet: ik deel je passie voor lezen en schrijven. Ik zal alvast heel veel reclame maken voor je boek en ik kijk ernaar uit om het te kunnen verslinden!

Doe nu maar voort met schrijven en laat je niet meer afleiden, zoals vroeger in de lagere school. Misschien kwamen we anders nu al in aanmerking voor de Nobelprijs literatuur ...

Groetjes en tot morgen!

Carolien

Gepost door: Carolien | 06-05-08

veel succes morgen met je boek.

Gepost door: Nan | 06-05-08

Het boek Morgen ga ik zeker naar de boekhandel om te zien,nee natuurlijk ook om te kopen,wat ben ik benieuwd!
Dag ,dag!!

Gepost door: Ma Elly | 06-05-08

Proficiat! Dit wordt ongetwijfeld een grandioos succes én beststeller.
Succes vanavond...

Gepost door: Sofie | 07-05-08

ik ben héél benieuwd!! ik zal er zijn vanavond!!
ik hoop dat het een groot succes wordt!
groetjes van een lotgenootje,
christine

Gepost door: christine | 07-05-08

Blij En dan krijg je het boek toch nog op 6 mei in handen ;-). Ik wou je het boek echt persoonlijk komen overhandigen, Freya, en heb zelden een auteur gezien die zo blij was bij het aannemen ervan. Bedankt voor dit mooie boek, Freya. We sturen het vanavond graag de wereld in, en wensen het een behouden vaart! Lieve groeten, Dirk

Gepost door: Dirk Demuynck | 07-05-08

Boek is uit ! Herman ik denk dat het je niet gaat lukken,de andere kant op kijken,ik ken je niet maar ik voel het wel!

Gepost door: Ma Elly | 07-05-08

Freya, bedankt voor vanavond. Het was fijn je terug te zien en te zien hoe je genoot van 'jouw' avond! Je boek wordt een bestseller jong! Dat kan toch niet anders!! Veel succes en tot binnenkort.
Liefs

Gepost door: lucretia | 07-05-08

Jouw boek - jouw interview op radio 1 Gefeliciteerd met je boek en met je interview zonet op radio 1. Ik hoop dat je aan gisterenavond een mooie herinnering overhoudt en ik schaf me je boek vanavond na het werk nog aan. Ik volg je blog al sinds ik zelf anderhalf jaar terug hetzelfde lot toebedeeld kreeg. Ik las ook de blog van Christine trouwens en heb veel steun gevonden bij jullie verhalen en zielenroerselen, luchtige en zwaarmoedige.
Ik ben al benieuwd naar je boek.
Het ga je goed.

Adinda
Gepost door: adinda | 08-05-08

Gisteren Eindelijk de gedrukte versie, mét schitterende foto op de cover! Na een mooie avond heb ik je ontroerende verhaal vannacht toch nog eens gelezen. En ik heb je daarnet bij Friedl gehoord; goed gedaan hoor! Ik kijk uit naar onze afspraak en onze ongetwijfeld inspirerende samenwerking!

Gepost door: Annemie | 08-05-08

Een pluim Dag Freya,

De trip van Limburg naar Gent, samen met Anita en Yrida, voor de voorstelling van jouw boek,was de moeite waard...zoveel dingen dat je zei zijn herkenbaar...ik kon dan ook niet wachten om me in je boek te storten...Deze nacht, enkele hoofdstukken verder, kon ik niet meer...mijn ogen vielen toe...maar heb me dan deze namiddag in mijn tuin gesetteld, drinken en eten in bereik en ik heb je boek verslonden...met een lach en een traan...Freya doe zo voort!

Liefs Wen

Gepost door: Wen | 08-05-08

R.E.S.P.E.C.T. Ik was onder de indruk gisteren bij de voorstelling van je boek. Hoe je erin slaagt zoveel mensen te begeesteren en bij elkaar te brengen om samen met jou dit speciale moment te komen delen : ronduit indrukwekkend.
Freya, hou dit moment vast jong, de wetenschap dat al die mensen jou je geluk zo graag gunnen en meeleven. Wàt een rijkdom!
Die enkele afwezigen hadden trouwens ongelijk...

Gepost door: cancer chick | 08-05-08

Je lang gekoesterde droom Hier is hij dan, je lang gekoesterde droom...
Mooie boekvoostelling waar ik het helemaal warm van kreeg. Gisteren een mooi radio gesprek, en ook een mooie verschijning op tv. Geniet van al die mooie momenten!
Ik kruip alvast in de hangmat en ga genieten van een, wat ik nu al weet, steengoed boek. Helaas over mindere momenten in je leven, maar naar ik hoor is dit niet het laatse boek. Dus ik kijk uit naar een "leuk" boek van jou!

Dikke zoen x

Gepost door: Ina | 09-05-08

proficiat! Kijk er naar uit om het te lezen...

Gepost door: me, myself | 09-05-08

Ik heb karakter! Ik heb je boek niet gekocht! Ik ben in de boekhandel geweest vandaag en ik heb je boek niet gekocht. (Het was nog niet binnen.)

Gepost door: Herman | 09-05-08

Het boek Was ook vandaag nog niet in de boekwinkel te verkrijgen,wel begin juni!!!
Spijtig,maar wij kunnen nog even wachten,(omdat het wel moet he).
Groetjes.

Gepost door: Ma Elly | 09-05-08

Het boek is uit, maar ik zit er nog in!
Prachtig geschreven, proficiat!

Gepost door: Jeannine | 10-05-08

hey freya,
heb je boek donderdag in een ruk uitgelezen,dat wil wat zeggen he,ik heb ervan genoten,van je schrijfstijl en het mooie verhaal,het smaakt naar nog.
groetjes
ingrid

Gepost door: ingrid | 12-05-08

houden van Dag Freya,
Je droomde ervan schrijfster te worden van boeken waar je als lezer mee verliefd wordt met de heldin, haar verdriet meevoelt...
Al van bij de voorstelling van je boek voelde ik liefde voor de heldin.

Een ongelofelijk mooi intiem moment tussen jou en een nokvole zaal waar niets dan warme liefde stroomde naar die éne persoon, jij dus.

Je boek gretig gelezen, dit weekend in de tuin was een uitgelezen moment.
Ook al verhaal je de moeilijkse periode uit je leven, het werd een mooi verhaal waar bij het lezen glimlach en opwellende traantjes elkaar afwisselden.

Een hartverwarmend boek geschreven door een mooie vrouw. Met héél veel bewondering voor jou en je mooi gezin, dank voor je verhaal !
Het ga je goed !
chris

Gepost door: chris | 12-05-08

Boek Ik las je boek in één ruk uit (geraakte toch niet uit de zetel, hihi).
Een perfecte aanvulling op je blog en een ideale handleiding voor de omgeving van lotgenoten.
Proficiat !!

Gepost door: Mieke | 17-05-08

Het boek Mag hem eindelijk gaan afhalen,maandag!

Gepost door: Ma Elly | 17-05-08

Lieve Freya, ik heb je boek in één klap uitgelezen, en het heeft mij ontroerd. Misschien komt dat door je betoverende schrijfstijl, misschien door de herkenning van je Inanna-reis, die ik als lotgenote ook heb moeten maken, of misschien gewoon omdat jij de auteur bent van dit prachtig boek.
Jouw verhaal heeft mij in ieder geval geraakt, en ik vind het mooi en warm geschreven. Veel geluk !!!

Gepost door: Carmen | 17-05-08

DAG Ben al terug weg,moet snel verder lezen in je boek!!
Tot nu is hij heel boeiend geschreven!

Gepost door: Ma Elly | 29-05-08

Ik heb karakter! Ik heb je boek niet gekocht! Vandaag vertrok je boek, een exemplaar van je boek, van de boekhandel naar een huiskamer. De mevrouw die het kocht is geen lotgenote. Ze stapte doelbewust recht naar de kast met de rubriek "Gezondheid en Gezin" en zocht jouw boek. Toen ze het niet meteen vond vroeg ze hulp. Ze wierp een bedenkelijke blik op de zwoele foto op de kaft, maar nam het toch mee naar de kassa. Waaróm heeft zij het gekocht? Niet voor haarzelf! 't Is een verjaardagscadeautje voor haar ventje.

Haar ventje dat ben ik; en ik hou het kort, want ik ga lezen!

Gepost door: Herman | 07-06-08

Uit ! 't Is twee uur 's nachts. Je boek is uit.

Het begint en eindigt met het Tettenfeest. Had ik kunnen weten. Ik zie je nog genietend staan schudden met je borsten op het podium. Je bent zo gek als Kristien.

Kristien, ik zie ze, ik hoor ze dat zinnetje zeggen: "Ik zie dat je bloost verdorie!"

Ik heb er van genoten.

Slapenstijd nu: dodo!

Gepost door: Herman | 08-06-08

De commentaren zijn gesloten.