10-06-08

superformiweldigeindefantakolosachtig

 Freya's boek; mei 2008 001

Ik wacht allang op een gebeurtenis om het woord superformiweldigeindefantakolosachtig, dat in een liedje uit mijn kinderjaren voorkomt, te kunnen gebruiken. Dat is nu het geval.
Maar deze krachtterm dekt nog niet half de lading als ik de avond van de voorstelling van mijn boek wil beschrijven.Op 7 mei werd ‘mijn partner, mijn kind, mijn kanker’ de wereld ingestuurd. In een klein, allurevrij theater, opgericht door mei 68-ers die de scheldnaam die hun was toebedeeld: ‘de vieze gasten’, tot geuzennaam hebben verheven. De avond was superformiweldigeindefantakolosachtig met stip. De uitgeverij had er een avondvullend programma van gemaakt, met een panelgesprek, een voorleesmoment en een live groepje: ‘de valse teefjes’. Freya's boek; mei 2008 020

Er was plaats voor 120 mensen, maar ondanks het schitterende weer, waarbij je toch zou denken dat mensen liever een terrasje doen, hadden 150 genodigden beslist af te zakken naar dat donkere theatertje in Gent, één lotgenote kwam zelfs helemaal uit Nederland!

Van mijn uitgever kreeg ik het mooiste kado dat hij me kon geven: hij zei dat mijn boek vooral gelezen dient te worden omdat het simpelweg een goed boek is.Wat een erkenning. freya_55M9446FT rDe schrijver in mij maakte een vreugdedansje. Mijn avond kon niet meer stuk.  Maar er volgde meer. Toen ik het podium op stapte om het eerste exemplaar van mijn boek in ontvangst te nemen, begon het publiek te applaudisseren, en ze wilden niet stoppen. Waar ik het aan verdien, ik weet het niet, maar de liefde die me onversneden overspoelde vanuit de zaal, draag ik mee in mijn hart en zal tot het eind van mijn dagen een bron zijn waar ik uit kan putten.
Bij 'het eind van mijn dagen' denk ik trouwens sedert kort dat die nog veraf liggen. Ik ben vast van plan een mummelend oudje te worden, mijmerend in de avondzon herinneringen ophalend aan 'mijn' gloriedagen.
En toen las mijn nichtje een passage uit het boek voor. Het terugduiken in wat voor ons allen een ingrijpende periode is geweest, greep haar zo aan dat haar woorden stokten en ze huilde. Maxime, zo puur en zo moedig, bleef staan, herpakte zich, en las verder.
Niemand bleef hierbij onberoerd.
Maar toch was het geen tranendal. Het was ontroering.
De Valse Teefjes brachten met hun humoristische liedjes de avond in evenwicht.
Harmonie en de juiste toon, u weet het, zijn voor mij nogal belangrijk.
De avond was van een hemelse harmonie.
Trots was ik die avond.
Op mezelf.
Wat ook voor ons bescheiden Vlamingen, best eens mag: trots is nog iets anders dan naast je schoenen gaan lopen. Trots zijn op iets wat je hebt gepresteerd geeft je vleugels. freya_55M9464FT r

Maar nog trotser was ik op mijn familie. Ik realiseerde me  eens te meer hoe warm het nest is waar ik vandaan kom. Met mijn broer en de psycholoog van mijn ziekenhuis zat ik op de sofa om geïnterviewd te worden door Phara de Aguirre, lotgenote en vriendin.

Er ontspon zich een gesprek, over wat kanker met àlle dichte relaties doet, over hoe het is als broer om je zus zo te zien lijden, over hoe belangrijk praten is en hoe sterk onze band nu is.
Ik keek de zaal rond. Ik had in één seconde een ontmoeting met 150 zielen tegelijk. Voor een kortstondig ogenblik wisten alle aanwezigen zich verbonden, dat weet ik zeker, in een waarheid die wij allen diep in ons hart kennen: wat je deelt, vermenigvuldigt zich. Chris en ik deelden onze strijd voor de liefde, en wij kregen die avond liefde in duizendvoud terug.  freya_55M9505FTr

met mijn uitgever, Dirk Demuynck van Lannoo

 

20:50 Gepost door Freya in Algemeen | Permalink | Commentaren (8) |  Facebook |

Commentaren

Bedankt voor het prachtig verslagje van JOUW avond, zo kunnen zij die niet aanwezig waren toch ook meeleven.
Proficiat !
groetjes

Gepost door: katy | 10-06-08

waw! wat moet dat een geweldig gevoel geweest zijn! ja, daar kan je wel even mee voort hé... en wat mij betreft hoef je je niet te verantwoorden omdat je trots bent op jezelf; wij Vlamingen zijn dat inderdaad veel te weinig en dat is soms jammer! je kan het ook 'flow' noemen of 'in je kracht staan' of zo ;-)
ik hoop dat ik zaterdag 14/6 naar de EA kan komen want ik wil je echt graag es ontmoeten, je lijkt me een vrouw naar mijn hart!
geniet ervan,

ilse-die-je-ook-al-mailde

Gepost door: ilse | 10-06-08

super freya amaai waw wat een vrouw.
die haar dromen waarmaakt daar moeten velen een poepie aan ruiken.
chapeau!heb je boek in een ruk eigenlijk uitgelezen met veel emotie je kent me hé.
maar amaai vlot en met veel aandacht ben ik er eigenlijk door gevlogen.
ook voor Chrisje hoed af want hij zag dat zitten om zoveel bloot te geven,en sterk overeind te blijven,en te vechten.velen kunnen er zeker veel uit leren.we wensen jullie alle geluk toe en geniet van elkaar.
vele groetjes van jullie buurtjes.

Gepost door: chantal | 17-06-08

Dag Freya, Ik ontdekte jouw blog toen we enkele weken geleden het nieuws kregen dat mijn jonger zusje (nog geen 26) een zeldzame vorm van kanker heeft. Tussen alle pijn en chemokuren door (die uiteindelijk worden stopgezet, want totaal nutteloos), is ze toch aan het genieten van jouw boek. "Genieten", omdat ze er zoveel herkenning in vindt. Moet ik toch ook maar es gaan lezen....
Geniet van al de mensen om je heen...

Gepost door: Heidi | 18-06-08

Prachtige avond, goed boek! Ik vond het ook een prachtige en ontroerende avond, Freya! Bedankt voor de uitnodiging.

Je boek is echt goed. Ik was een beetje bang voor al te veel ontroering van mijn kant (ik ben nogal meelevend van aard, zoals je misschien nog wel weet), maar jouw goed gedoseerde humor heeft me telkens weer gered. Ik heb het heel erg graag gelezen: je kunt echt goed schrijven!

En ... ik was gelukkig als een kind met de mooie opdracht in mijn exemplaar!

Groetjes

Carolien

Gepost door: Carolien | 19-06-08

Verslag Heb er van genoten,blijf maar schrijven hoor!!!

Gepost door: Ma Elly | 22-06-08

Dikke proficiat ! Ik volg je al een tijdje sinds mijn soulmaatje borstkanker heeft en alle behandelingen moet ondergaan, nu zijn "we" bezig met de bestralingen. Jou boek staat hoog op mijn verlanglijstje en zal hier dan ook binnenkort in huis zijn, heel veel succes ermee !
Groetjes Carine & Co

Gepost door: Carine & Co | 26-06-08

Hoewel... ik op het nippertje toch nog het einde van het panelgesprek haalde (Kristien belde me vanuit de wagen om te vragen of ik er niet wou bij zijn... en heb toen letterlijk alles laten vallen - geen eten dus voor 't ventje - en ben in een andere outfit gesprongen en als de weerlicht naar Gent gebold...)had ik niet het gevoel iets gemist te hebben: die sfeer die in de zaal hing zal ik nooit vergeten!! Je straalde gewoon... je 'publiek' straalde... iedereen genoot!
Ondertussen heb ik je boek zitten lezen daar hoog in de bergen in Benasque (Spanje)! Ik schrok er zelf van maar ineens was 'het uit'! In één ruk uitgelezen. Ik zag - door het lezen van jouw verhaal - het mijne weer terugspoelen en het was alsof ik alles opnieuw beleefde; het lezen van jouw boek heeft me doen inzien dat er nog hier en daar wat onverwerkte materie in mijn brein zit... het moest er dan ook even uit via een waterval van tranen; tranen die ik al te lang verstopt heb.
Bedankt Freya...Dikke knuffel

Gepost door: Lucretia | 28-06-08

De commentaren zijn gesloten.