15-07-08

Amerikaanse toestanden

Mijn oom kreeg twee maanden geleden een epileptische aanval terwijl hij het gras maaide. Hij werd in allerijl naar het AZ Sint Lucas gebracht waar hij wakker werd tussen de piepgeluiden en draadjes die een intensieve zorgen afdeling typeren. Dat er iets helemaal fout zat onder zijn hersenpan werd al vlug duidelijk: een hersentumor. Het moest snel gaan, werd hem gezegd, die tumor moest er vlug uit.
Twaalf uren voor de operatie, terwijl hij dit nieuws nog aan het verwerken was, werd hem gevraagd of hij een hospitalisatieverzekering had. Er moest namelijk een bijzonder dure vloeistof ingespoten worden tijdens de operatie, om de dode of aangetaste hersencellen te lokaliseren. Het goedje kost 1000 euro per 50 kg lichaamsgewicht en wordt door de ziekenkas niet terugbetaald. Of mijn oom even kon uitzoeken of zijn hospitalisatieverzekering de zaak wilde dekken.
Weinigen zullen in deze omstandigheden de tegenwoordigheid van geest hebben om een paar pertinente vragen te stellen, ook mijn oom niet. 
Wat in dezen bijvoorbeeld nuttig zou zijn om te weten is, wat ze dan zouden doen zonder dat dure spul. Niet opereren? Er met hun pet naar slaan? Er dan maar op de tast die tumoren uit halen?
Een normale mens is in shock als hij zoiets hoort. Een normale mens heeft tijd nodig zulke dingen te verwerken. Aan een mens in die toestand vrààg je niet of hij even wil nakijken of hij het geld wel heeft om een aspect van de operatie te betalen. 

Mijn oom belde evenwel braaf naar zijn hospitalisatieverzekering, waar ze hem niet onmiddellijk antwoord konden geven. In onzekerheid ging mijn oom onder het mes, en het was pas na de operatie dat hij hoorde dat het goedje pas terugbetaald wordt als de heren en dames van het medisch team EENSGEZIND verklaren dat het spul levensnoodzakelijk was.

Nu vraag ik je: hoe in godsnaam kan dat?

Als die stof een levensnoodzakelijk element in de operatie is, dat moet het gewoon door de ziekenkas vergoed worden, verdorie! En als het niet levensnoodzakelijk is, dan is het gewoon een nieuw snufje van de dokters dat hen het mogelijk maakt om hun werk makkelijker te doen. En dan ga je toch niet de dag voor je je patiënt zijn schedel openlegt, de kosten voor jouw nieuwe techniek aan een patiënt doorrekenen!

Of krijgen wij hier amerikaanse toestanden misschien? Zo van die toestanden waarbij mensen die een degelijke verzekering annex Visakaart hebben, alle beste medische zorgen krijgen, en zij die dit niet hebben, het met verouderde technieken moeten stellen?

Eén neurochirurg heeft zijn poot al onder die verklaring gezet, nu de rest nog.

Laten we duimen.

 

16:57 Gepost door Freya in Algemeen | Permalink | Commentaren (7) |  Facebook |

Commentaren

Hallucinant! Het komt wel in orde met die terugbetaling, Freya. Maar het is inderdaad allemaal erg. Dat een mens een hersentumor krijgt, dat hij in die toestand zelf nog dergelijke dingen moet gaan uitzoeken en dat hij dan nog handtekeningen moet gaan verzamelen om zijn centen terug te krijgen!

We hebben dringend duidelijker afspraken over de prioriteiten in ons sociaal systeem nodig. Als dat product levensnoodzakelijk is, moet het zonder speciale acties terugbetaald worden, en wel door de 'gewone' ziekteverzekering. Je zou potverdorie denken dat we hier al 50 jaar geen socialisten meer aan de macht gehad hebben ...

Wens je oom heel veel succes van mij.

Groetjes

Carolien

Gepost door: Carolien | 16-07-08

O*N*G*E*O*O*R*L*O*O*F*D ! schaamteloos..., verschrikkelijk..., heb er geen woorden voor Freya.
Ik word er niet goed van.
M'n maag keert om... want het doet me herinneren aan m'n eerste gesprek met de plastisch chirurg voor m'n borstreconstructie. 'k Was nog in shock te horen dat ik 2 borsten verliezen en ik kreeg al meteen een papier onder m'n neus geduwd dat ik onmiddellijk 1750 Euro moest ophoesten (ondertekenen of te laten...)... enfin, ik bespaar je hier mijn verhaal maar ik word er zo boos van...
Sterkte daar en wens je oom van harte een spoedig herstel.
Groetjes

Gepost door: Lucretia | 16-07-08

*** Kheb er gewoon geen woorden voor..Gekke toestanden daar in st lucas !!!

Hopelijk komen ze daar vlug tot hun verstand of is dat aangetast ???

Gepost door: marc | 17-07-08

Gelukkig zijn er ook goeie ........... Ook ik maaakte zo een treurig geval mee.
Na een kleine operatie van twee dagen opname, kwam de chirurg op m'n kamer ....en vroeg als eerste "...of die éénpersoonskamer door mij aangevraagd was of dat er geen dubbelkamers meer vrij waren misschien ?".
Na "zijn" geruststelling vroeg hij me "enne, hoe gaat het ermee ?"
Goed dokter.
Eventjes gezucht.
Triest.

Gepost door: Firmin Van Hoecke | 17-07-08

verontwaardigd man man, echte amerikaanse toestanden lijken dat ja! sluit me aan bij je terechte verontwaardiging!
ik duim mee dat de andere hoogstnoodzakelijke krabbels er intussen ook op staan?
wens je oom heel veel moed voor de strijd die hij nog moet leveren!
en jijzelf, heb je vakantie?!
tricky

Gepost door: tricky | 18-07-08

'k hoop dat alles goed komt!

Gepost door: Cursief Huigje | 27-07-08

Niet normaaal Ben echt onder de indruk!
Brand een kaarsje dat het goed komt.
Groetjes uit Mol!

Gepost door: Ma Elly | 29-07-08

De commentaren zijn gesloten.