05-08-08

motorfilosofietje

3000 km achterop de motor doorheen Oostenrijk, Italië en Frankrijk, met niets anders te doen dan mijn fantasie de vrije loop te laten, leverde voldoende inspiratie op voor vijf boeken. 
Maar voorlopig hou ik het bij een vingeroefening op de blog.  

Toen we de Mont Blanc tunnel net door waren, op weg naar huis, viel me op hoe je de graad van betutteling van een land uit vormgeving van hun wegen kan afleiden. Hoe meer lijntjes de baan afbakenen, hoe meer de bewoners (graag) bij het handje worden genomen. Hoe meer stippellijntjes op de weg, hoe meer je leven uitgestippeld wordt.
Aanleiding tot dit motorfilosofietje: het gevoel van vrijheid dat ons overviel zodra we in Frankrijk waren. We stopten langs de weg voor een koffietje, haalden diep adem en in dat ademhalen zat een langgerekte 'haaaaa!', zoals je doet als je thuis komt na een lange reis.

Bij mij is dit gevoel van thuiskomen gedeeltelijk te verklaren door mijn genen: mijn grootmoeder van vaderskant was Française en wij zijn jaren lang bij Grand mère, onze overgrootmoeder die tot haar dood in Frankrijk woonde, op bezoek gegaan.
Chris voelt zich vooral thuis bij de Franse je m' en fous mentaliteit, die zich weerspiegelt in hun huizen, wegen en wegcode, de Fransen hebben namelijk niet die obsessie met vangrails en waarschuwingsborden zoals wij die hebben.
Het is waar, de autostrade ziet er uit als elke andere, maar eens op de secundaire wegen proef je het ware karakter van de Fransman.

116px-Bordenpark07

Moet je bij ons eens op letten: is er bij ons bijvoorbeeld ergens een bocht die je heel eventueel een beetje kan missen, moet je je vooraf een weg banen door een verkeersbordenbos: borden voor snelheidsbeperking, voor 'gevaarlijke bocht' en afboordingen met rood-witte pijlen. In de bocht zelf vind je vangrails uiteraard, zelfs op die plaatsen waar je hoogstens in de gracht zou belanden als je na al die waarschuwingen toch nog zou missen. 
Is er ergens een ongeval gebeurd door een roekeloze chauffeur, schieten er prompt waarschuwingsborden, flikkerlichten en flitspalen uit de grond. Geen mens die er aan denkt dat ook met al die palen ongevallen niet te vermijden zijn. Integendeel, kan je er nog tegenaan knallen ook.

Ze hebben het ooit eens uitgetest, maar ik weet niet meer in welk land dat was. Ze namen alle verkeersborden en verkeerslichten weg, iedereen ging vanzelf risico's inschatten en verantwoordelijker rijden. Het ongevallencijfer daalde significant. 

ICAHID2RNCA1ZN3IYCA1CWZJPCAT240M5CATL8299CA001KIMCAEFWNVWCAI6C0CXCATI87F5CASG8L2VCA1CL1R6CABFHUUCCAYGVD0UCA3KZ1A6CAJVUEUCCAWDDG5KCA428HW4CA9KV38YCA48R16H

In de franse bergen kronkelde de weg zich ongecompliceerd langs diepe ravijnen omhoog, zonder vangrails, noch witte lijnen op de weg, met aan de voet van de klim slechts een waarschuwing: bochtenwerk. 
De franse overheid zegt, als een moeder die wel vertrouwen heeft in haar kroost, eenvoudigweg: "Ik waarschuw je één keer. Dit is een bergweg met veel bochten, voorzichtig dus. Veel pret!"
Onze overheid echter begint aardig wat overeenkomsten te tonen met het prototype van de overbezorgde mama, die haar volwassen nakomelingen binnen de lijnen van een gevarenvrije box met stootkussens rondom wil houden. Veilig, toegegeven, maar Chris en ik krijgen er de wubbekes van.

Wij Vlamingen zijn zo gekweekt dat de overheid ons vertelt waar we bang voor dienen te zijn en waartegen wij beschermd moeten te worden. Frappant voorbeeldje van een tijdje geleden. Chris kreeg een brief van zijn verzekeringsmaatschappij waarin hem meegedeeld werd dat de premie een beetje verhoogd was, omdat er nu een verzekering tegen terroristische aanslagen bij zit. Dit is géén grap! Het is een wettelijk verplichte verzekering. Hij las het me verbijsterd voor. Ik was al even perplex. Waar en hoe is er zo een wet ingeslopen? Wie in godsnaam daar op die ministeries laat zich zo de daver op het lijf jagen, dat hij iedereen meent te moeten beschermen? En wat mij hierin nog het meest schokt, is de vanzelfsprekendheid waarmee een impliciete boodschap 'terroristisch aanslagen in ons land zijn een bijzonder groot risicowaar je je tegen moet indekken!' wordt meegegeven en dat de publieke opinie daar niet tegen reageert.
Alowa! Wie vergroot hier nu het onveiligheidsgevoel? 
Een hospitalisatieverzekering is niet verplicht in ons land, terwijl iedereen wel eens in een ziekenhuis belandt. Hoeveel mensen ken jij die slachtoffer waren van een terroristische aanslag?
Bon, terug naar de filosofie van het motorrijden. Ook uit de reacties van andere weggebruikers op een motard kan je veel afleiden. Jessica, een Nederlandse waarmee we op een avond in Thailand volkskarakters zaten te vergelijken, leerde ons: "Nederlanders willen graag het braafste kindje van de klas zijn. Ze gieten alles in regels en willen niets liever dan mooi die regels volgen."
Daar dacht ik aan toen haar theorie werd geïllustreerd tijdens een file tussen Nancy en Metz. "En als iemand anders de regels niet braaf volgt, staan ze knibbig met het vingertje te zwaaien," stelde ik vast, toen we tussen de auto's door laveerden. Fransen namelijk schuiven een metertje naar links en naar rechts op zodat motards ruim baan hebben. Nederlanders gaan hardnekkig meer langs de witte lijn tussen het tweede en derde baanvak rijden, zodat je met de motor niet door kunt. 

Thuisgekomen, als we niet geheel tot onze verbazing vaststellen dat het communautaire gekakel nog steeds niet is opgelost, bezorgt het gedrag van de Nederlanders op de snelwegen Chris nachtmerries. Stel je voor dat ze er ooit werk van maken Vlaanderen aan Nederland te hangen....images

 

10:45 Gepost door Freya in Algemeen | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

Commentaren

welkom thuis freya,blij dat je een fijne vakantie gehad hebt,dat waar ze de verkeersborden weggenomen hebben is een dorp in nederland alleen weet ik de naam niet meer,dus misschien zijn die hollanders toch zo dom toch niet.
groetjes
ingrid

Gepost door: ingrid | 05-08-08

Dag Freya,

Laat die 5 boeken maar komen! 'k Word er al ongeduldig van...ondertussen blijf ik hier genieten van je hersenspinsels op je blog!

Groetje
Wen

Gepost door: Wenneke | 05-08-08

Vijf boeken IN 2009, ga ik op pensioen,dus ga ik zoals men zegt een zee van tijd hebben.
Misscchien?????

Gepost door: Ma Elly | 07-08-08

niet minder, maar meer ! Ik ben het voor één keer niet eens met mijn zus !
Er zouden véél meer verkeersborden moeten komen !
Grote, dure verkeersborden en andere signalisatiemiddelen !
En ik zou ze mogen leveren... ((>;

Gepost door: Nico | 11-08-08

Motorkijk Zo tof uitgeschreven kijk van motorrijders als het om de andere weggebruikers en de logica van de wegbeheerders gaat.

Gepost door: Jef Geldof | 31-10-08

De commentaren zijn gesloten.