23-01-09

borstkankercijfers

Maanden van afwezigheid en toch af en toe nog reacties krijgen van mensen die regelmatig nog eens komen piepen en vol ongeduld wachten op een nieuw berichtje, of voorzichtig vragen of alles wel oké is met me. Het streelt mijn ego, toegegeven.

De lust tot schrijven op de blog is me compleet vergaan na een incident met een fake blog. Ik heb geen zin er over uit te weiden. Het was niet prettig om mee te maken, maar de gebeurtenissen zouden wel een goede plot voor een boek kunnen opleveren, laat ik het zo bekijken.

Los hiervan was er gewoon ook niets meer te vertellen, borstkankergewijs dan. Ik behoor nu tot de gelukkigen die slechts nog om de zes maanden op onderzoek moeten. Ik heb steeds minder de behoefte om over borstkanker te praten. Die periode ligt steeds verder achter mij en ik vind het niet gezond daar te blijven in wroeten.

Maar nu kruip ik toch nog eenmaal in de pen naar aanleiding van het bericht deze ochtend in het nieuws: nergens zoveel borstkanker in de Europese Unie als in België. 138 vrouwen op de 100 000 in België horen jaarlijks dat ze borskanker hebben. Dat cijfer verbaasde me niet, maar de uitleg die er op volgde deed me de wenkbrauwen fronsen. De hoge cijfers in de westerse wereld zouden te maken hebben met het  feit dat meisjes en vrouwen steeds vroeger en langer blootgesteld worden aan oestrogenen. We menstrueren steeds vroeger en krijgen later kinderen, zei de professor op de radio. Met de pil zou het niets te maken hebben. Dat vrouwen oestrogenen slikken na de menopauze om de nevenwerkingen tegen te gaan is wél een factor, en de oestrogenen in ons drinkwater en de hormonale werking van sommige chemische stoffen in ons drinkwater ook weer wel.

Maar de pil? Nee, die heeft er niets mee te maken! Dat we massaal de pil slikken om die kinderen pas op latere leeftijd te krijgen, is de logica zelve. Mijn vriendinnen tenminste nemen allemaal de pil. Er is er slechts hier en daar een die het al jaren met het capotje doet. Dus hoe kunnen ze bewijzen dat uitstel van zwangerschap wél, maar het nemen van de pil de kans op borstkanker niet beïnvloedt?

Mijn garnalenverstand kan niet alles bevatten, ben ik me van bewust, maar mijn gezond boerinneverstand zegt me wel dat er toch minstens verband moet zijn!Komaan, waar elders ter wereld wordt evenveel de pil geslikt? En bovendien: hoe komt het dan dat vrouwen in onze contreien vroeger beginnen te menstrueren? Evolutianair gezien is dat toch onzin? We blijven allemaal gezellig bij mama en papa wonen en we studeren langer, dus we verlengen onze onvolwassen tijd. Dan zou het lichaam toch moeten volgen en juist later beginnen voortplantingsklaar te zijn, in plaats van vroeger?
Wat is het dan in ons milieu die meisjes van acht en negen in de vruchtbare periode catapulteert?
Dat de mannelijke vruchtbaarheid onder invloed van oestrogenen in het drinkwater achteruitboert, is in de media al meermaals vermeld. Dus lijkt het me logisch dat kinderen van dat oestrogenenwater ook vroeger beginnen te menstrueren, toch?

Indertijd was er een machtige lobby aan het werk, die al van in de jaren vijftig wist dat roken longkanker veroorzaakte. Die lobby is er tot ver in de jaren tachtig in geslaagd dat wetenschappelijk feit voor de wereld te verbergen. Omdat daar een miljardenindustrie mee is gemoeid.

Is het dan bijzonder paranoia van mij dat ik een donkerbruin vermoeden heb dat er krachten aan het werk zijn die proberen een waarheid te verdoezelen over borstkanker?

10:06 Gepost door Freya in Algemeen | Permalink | Commentaren (8) |  Facebook |

Commentaren

Op borstkanker in Belgié Heb zojuist hetzelfde gelezen in de krant,en moet toegeven was even van mijn melk.
Iedere dag kampt onze dochter Elly met dat grote probleem,ikzelf heb ook een operatie achter de rug.
Er zijn heel veel vragen,maar tot nog weinig antwoorden.
Wie zal de ware oorzaak bekend maken?
Heb ook de menopauze pil genomen tot over zes jaar geleden bij Elly borstkanker is geconstateerd,ben toen snel zelf moeten stoppen met slikken.
Het is allemaal zo verwarrend.

Welkom terug in blog land!

Gepost door: Ma Elly | 23-01-09

Blij je terug te lezen, nog blijer dat het je goed gaat.

Met dit postje en je vraag heb ik vandaag even genoeg om en in mijn hoofd... zit ook al even met gelijkaardige vermoedens te worstelen...

Gepost door: rikkert | 27-01-09

Helaba Groetjes!

Gepost door: Ma Elly | 26-02-09

Beter laat dan nooit Beter laat dan nooit, kom ik ook even je ijdelheid strelen. Het doet me plezier dat je zorgen maakt over de wereld en niet over jezelf. Houden zo!

Gepost door: Herman | 20-04-09

Mijn zusje is overleden aan baarmoederhalskanker (34 jaar) en ik ben ervan overtuigd dat de pil mede verantwoordelijk was.Die slikte ze al zo'n 11 jaar.De pil verzwakt de baarmoederhals en maakt deze gevoelig voor hpv die de kanker veroorzaakt.
Gelukkig is er tegen deze vorm nu een vaccin maar ik denk dat de pil zeker ook borstkanker kan veroorzaken.Ik had altijd hele pijnlijke gezwollen borsten toen ik de pil slikte,dat kan gewoon niet goed zijn.Er krijgen zo ontzettend veel jonge vrouwen borstkanker er moet een verband zijn.Mijn schoondochter heeft in ieder geval uit voorzorg een spiraaltje.

Gepost door: katie | 05-05-09

Ik kom je even een hart onder de riem steken en hoop dat het inmiddels beter met je gaat

Groetjes

Gepost door: pcuser | 05-07-09

de pil Fleur mijn dochter van zeventien neemt ook net de pil voor zware menstruatie en voor het geval ze iemand ontmoet met wie ze veel of alles wil delen,ikzelf werd depressief van de pil en moest ermee stoppen.Eind mei liet ik een goedaardige kiste wegnemen(eigen aan het Mirena-spiraal)samen met een kwaadaardig dikkedarmkankergezwel.Het liefst van al gebruik ik geen anticonceptiemiddel(wat niet reeël is) maar voorlopig houd ik het bij een spiraaltje?

Gepost door: Liesbet Dom | 08-01-10

j'apprecie votre site internet et je me permet de mettre un lien vers le mien . n hesitez pas a visiter !

Gepost door: serrurier paris | 21-02-15

De commentaren zijn gesloten.